Zavedanje in nezavedanje

26.12.2009Komentiranje onemogočeno

Vse ljudi tega sveta zadeva problem zavedujočega in nezavedujočega. Kajti ni pomembno ali človek razmišlja pozitivno ali negativno. Pomembno pa je, ali se človek pri tem zaveda samega sebe. Tisti, ki živi svoj konec, se sebe ne zaveda in je zato prijeten človek. Človek, ki živi sebe kot začetek, pa se zaveda samega sebe in počne vse skozi strategijo zavedanja.

Tisti, ki se zaveda samega sebe, poskuša vedno spraviti tudi druge v stanje zavedanja, da bi s tem potrdil lastno prisotnost. Tako se med ljudmi neprestano bije boj duhov, ali bo eden potegnil drugega v stanje zavedanja, ali pa bo drugi spravil prvega v stanje nezavedanja.

Kadar te nekdo spravi v stanje zavedanja, vedno potrebuješ določen čas, da se vrneš v nezavedujoče stanje.

Vsakdo, ki je v stanju zavedanja, je žrtev hudičevih iger. Orientira se izključno po svojih zavedujočih, subjektivnih svetovih in išče v njih absolutno varnost. Zato neprestano išče različne načine, s katerimi bi poudaril lastno prisotnost, neprestano razmišlja, je nevrotičen, ponoči ne more spati, itd.

Kadar se denimo ženska sleče za medije, ni problem v njeni goloti. Problem je v tem, da se je slekla zavedno. Kajti skriva se za svojo goloto. Če pa bi se nekdo dejansko prebil do njene intime, bi znorela, saj ne bi zmogla obstati kot le to, kar je, človek.

Danes ljudje bolj kot kdajkoli v zgodovini ljubosumno čuvajo svojo intimo. Enostavno ne prenesejo več direktnega soočenja.

Kadar si dva izmenjata naslove, pomeni, da je med njima prisoten strah. Kajti takrat naredita občutek, da obstajajo določene dimenzije. V bistvu pa nobena dimenzija ne obstaja absolutno. Vse je zgolj primerjalno ali relativno. Zato, kadar je med dvema prisotna daljina, ne vidita drug drugega, četudi živita skupaj. V kolikor pa je med dvema resnično prisotna bližina, se bosta srečala ne glede na razdaljo. Zato ne potrebujeta ničesar, niti naslova.

Za to, da bi človek obstal kot original, ni potrebno znati ničesar, niti govoriti. Za vse lastnosti življenja, kot so toplina, vdanost, bližina, sočutje, skratka vse kar je pod pojmom življenje, ne potrebujemo nobenega znanja, kajti takrat govori srce.

Za vse, kar spada pod pojem smrt, pa potrebujemo tisoče besed, kultiviranosti in prijaznosti.

Jezik oziroma besedna komunikacija je prva obramba, ki jo človek lahko uporabi kot špekulacijo. Z jezikom pa je mogoče hkrati tudi najmočneje špekulirati, zato lahko preko besed iz človeka izgine vsa človečnost. To pomeni, da človek kot original izgine, ostane pa le njegova kopija oziroma njegova vloga.

Zato naj bi človek odstopil od svoje vloge, kolikor se le da, in bil zgolj človek. Danes npr. človek množično igra vlogo poštenega in pravičnega. Vendar je žal le bedak, zaslepljen od lastne vloge.

Človek mora v končnem smislu premagati svojo vlogo. Samo tako lahko premaga svojo naravo. Človeku je namreč dano, da lahko premaga svojo vlogo in se otrezni, žival pa svoje narave ne more premagati. Kajti žival nima svoje subjektivne vloge, tako kot človek, saj temeljna narava ni vloga. Človek pa ima lahko v imenu svoje vloge mnogo živalskih lastnosti.

Jezus Kristus je sebe obvladal po štiridesetih dneh v puščavi. Štirideset dni je obvladoval samega sebe ter se na koncu sebe popolnoma odpovedal. Končal je v popolni neprisotnosti samega sebe. V njemu je ostala le originalna prisotnost. Vse, kar je potem govoril, je govoril Bog v njemu. In vse kar je storil, je storil Bog po njem in on po Bogu. Individualne prisotnosti ni bilo več.

In Jezus čaka zgolj resnično bližino. Skozi ves pojem prostora čaka tisto bližino, ki jo je vsem nam brezpogojno daroval. Že dva tisoč let čaka samo človeški dom v katerem bo popolnoma dovoljen, da bi lahko vstal in v njem živel.

Določanje časov pa ni v domeni človeka. Čase vedno določa Gospod. Ko odzvoni, Gospod odgovori: »Dopolnjeno je!«, »Vse bom začel na novo.«

Vendar ljudje ne vedo, da se proces zaključuje mimo tistega, kar sami častijo. Tako se vsi človekovi svetovi in vsa človeška znanost zaključujejo po človeku, ki zgolj vidi vse, tako kot je.

  • Share/Bookmark

KomentarjiKomentiranje je onemogočeno.

Ime(obvezno)

e-pošta(obvezno)

Spletna stran

Govori odkrito

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !